Wolmerino


Onze kudde
Onze kudde telt 35 merino fokooien 3 fokrammen 1 zoekram. Van de lammeren die in december 17/ januari 18 geboren zijn houden we 21 ooien en 3 rammen aan. Al onze ooien gaan in juli / augustus bij diverse rammen. We hebben dit jaar ook voor het eerst gewerkt met KI. Deze lammeren verwachten we op en rond 30 november.  

We weten inmiddels van alle ooien welk genotype zij hebben. Alle fokrammen hebben het type Arr/Arr. Dit is vooral van belang bij export.

Inmiddels hebben wij succesvol dieren geexporteerd naar Denemarken en België.

We proberen met onze fokrichting vooral om een goed dubbeldoel schaap te fokken, dat prima past in ons klimaat. Inmiddels weten we dat merino's zich heel goed aanpassen.  Onze wol zit in microns tussen de 16 en de 21. De lengte van de stapel willen we graag iets verruimen, dit vooral om in de toekomst 2x per jaar te kunnen scheren. Verder selecteren we op tweelingdracht, goede moedereigenschappen en letten we vooral ook op de lengte van de staart, m.a.w. zo kort mogelijk omdat couperen in Nederland en Belgë geen optie meer is.

De fokrammen zijn geselecteerd op de vacht, de lengte van de stapel, een goede crimp, minder huidplooien en open gezichtjes.

Kijk hieronder voor meer info over onze fokrammen en hun kwaliteiten!

Heeft u interesse in een koppel wolmerino's, of heeft u nieuwe bloedlijnen nodig voor uw eigen merino's neem dan contact met ons op via e-mail. Onze kudde is zwoegervrij gecertificeerd en we fokken alleen nog met Arr/Arr rammen.

Our merino flock is free of Meadi Visna and all of our sires are ARR/ARR. Are you interested in the posibilitys for import/export please contact us by e-mail.  Onze fokrammen!

Deze topper is uit eigen fok! Gehoornde merino Eros ARR/ARR
Klik hier voor de afstamming, puntenbalk en wolkwaliteit
Geïmporteerd uit Denemarken!
Poll Merino Ferdinand ARR/ARR
Klik hier voor de afstamming, puntenbalk en wolkwaliteit
Geïmporteerd uit Denemarken!
Poll Merino Conrad ARR/ARR
Klik hier voor de afstamming, puntenbalk en wolkwaliteitAlgemene info over de herkomst en de eigenschappen van de wolmerino

De wolmerino is het oudste en meest voorkomende schapenras van de wereld. De oorspronkelijke herkomst is naar alle waarschijnlijkheid Noord Afrika. Door de moren is dit ras geïntroduceerd in Spanje waarna het zijn bekendheid kreeg. In de eerste instantie verlieten er maar weinig dieren Spanje. De Spaanse koningen wilden het monopolie houden op de kwaliteit van deze wol. Na de ondergang van het Spaanse rijk werd het dier geleidelijk talrijker in europa.

Het is een middelgroot actief ras met fijne beenderen een roze huid en relatief hoog op de poten. De meeste wolmerino’s hebben karakteristieke huidplooien rond de nek. Er zijn vele stromingen binnen het ras en de ene wolmerino heeft dit duidelijker dan de andere. De rammen kunnen gehoornd of ongehoornd zijn, de ooien zelden.
De wol is egaal over het lichaam verspreid, en de fijnste van alle rassen, de vezelstructuur en dikte is over de gehele vacht gelijkmatig en de wolkwaliteit is overal gelijk.
Een wolmerino vacht bestaat uit ongeveer 50.000.000 vezeltjes. In vergelijking met de romney die er ‘maar’ 15.000.000 heeft is dit een groot verschil! De wol bevat een hoog percentage aan lanoline. De compacte rechthoekige wolstapel heeft een goed zichtbare crimp. Voor handspinners is deze wol weliswaar lastig om te spinnen het is wel als beste geschikt voor baby’s en kleding die rechtstreeks op de huid kan worden gedragen.  


De wolmerino is een laatrijp ras. Het dier is pas op 3 jarige leeftijd volwassen. Ze geeft per dracht 1,2 lammeren. De dieren zijn aanhankelijk en braaf, zowel de ooien als de rammen. Hoewel vaak anders wordt gezegd doet de merino het heel erg goed in Nederland. Het heeft geen enkele moeite in ons klimaat!


In het voorjaar van 2011 hebben we besloten om onze koppel romney's geheel te verkopen. Dit omdat we ons willen concentreren op de fok van de merino's. Het is bijzonder moeilijk en erg bewerkelijk om 2 rassen goed te doen. Dat is de hoofdreden om 1 ras af te stoten. Gelukkig zijn deze dieren allen goed terecht gekomen. Er zijn een paar enthousiaste romneyfokkers bijgekomen. Indien u meer wilt weten over dit ras kunt u kijken op de speciale pagina hierover.