Wolmerino


Onze kudde
Onze kudde telt voor het seizoen 2017 30 merino fokooien en 6 jaarling ooien. In december 2016 lammeren er 14 ooien en in maart  2017 volgen er nog 16. De stamvaders komen uit Zuid Frankrijk. We proberen het ras te ‘verbeteren’ voor het Nederlandse klimaat en voor het handspinnen. De fokrammen zijn geselecteerd op de vacht, de lengte van de stapel, een goede crimp en iets minder huidplooien.

De bloedlijnen in NL kwamen weer dicht bij elkaar te liggen. We hebben een collega fokker gevonden in Denemarken, en inmiddels zijn 2 jonge deense rammen en een jonge deense ooi aan onze koppel toegevoegd. Er zijn van onze kudde 2 jonge rammen en een drachtige ooi naar Denemarken gegaan. Deze aankoop / uitruil is mede mogelijk gemaakt door de aandeelhouders!

Heeft u interesse in een koppeltje wolmerino's, neem dan contact met ons op via e-mail.Veel van onze dieren hebben een cover op om de wol te beschermen tegen weersinvloeden.

Wilt u een vacht zien die onder een jasje is gegroeid, klik dan op onderstaande foto en ga 'undercover bij de wolboerderij'

Download hier de vachtenlijst voor 2017


Wilt u onze kudde ook steunen: Klik hier voor de voordelen, privileges en voorwaarden.
Ons groene beursplein, met blije schapen in een blije polder!!


Onze fokrammen!

 
foto links:leenram 2016
foto rechts; onze nieuwe Deense rammen voor 2017

foto links: Merino ram Cornelis junior (verkocht 2015)
foto rechts: Poll Dorset ram Polly inmiddels is deze ram gesteriliseerd en word deze door ons gebruikt als 'zoekram'
Foto Links: Merino ram Sarko
(geboren september 2008 /gestorven 27-1-2015)
Fot rechts: Merino ram De Bruine
(geboren 2008/ gestorven 18-2-2015)

Wij hadden 2 franse merinorammen. Deze rammen komen uit de kudde van Manu en Corine Grancher (MacoMerino)  in de Provence (Frankrijk). Hun enorme kudde bestaat uit meer dan 1000 dieren. Manu heeft uit Nieuw Zeeland een 20 tal dieren geimporteerd om de kwaltiteit van zowel de wol als het vlees te verbeteren. De wol van deze rammen was bijzonder mooi en fijn, maar ook lang van stapel, dit is vooral voor handspinnen een pré. Verder waren deze rammen bijzonder sober en hard. Ze hebben onze kudde heel erg goed gedaan. De dochters die we van deze vaders hebben lopen zijn allen sterk, lammeren makkelijk af en bovenal hebben ze prachtige wol!!


Algemene info over de herkomst en de eigenschappen van de wolmerino

De wolmerino is het oudste en meest voorkomende schapenras van de wereld. De oorspronkelijke herkomst is naar alle waarschijnlijkheid Noord Afrika. Door de moren is dit ras geïntroduceerd in Spanje waarna het zijn bekendheid kreeg. In de eerste instantie verlieten er maar weinig dieren Spanje. De Spaanse koningen wilden het monopolie houden op de kwaliteit van deze wol. Na de ondergang van het Spaanse rijk werd het dier geleidelijk talrijker in europa.

Het is een middelgroot actief ras met fijne beenderen een roze huid en relatief hoog op de poten. De meeste wolmerino’s hebben karakteristieke huidplooien rond de nek. Er zijn vele stromingen binnen het ras en de ene wolmerino heeft dit duidelijker dan de andere. De rammen zijn meestal gehoornd, de ooien zelden.
De wol is egaal over het lichaam verspreid, en de fijnste van alle rassen, de vezelstructuur en dikte is over de gehele vacht gelijkmatig en de wolkwaliteit is overal gelijk.
Een wolmerino vacht bestaat uit ongeveer 50.000.000 vezeltjes. In vergelijking met de romney die er ‘maar’ 15.000.000 heeft is dit een groot verschil! De wol bevat een hoog percentage aan lanoline. De compacte rechthoekige wolstapel heeft een goed zichtbare crimp. Voor handspinners is deze wol weliswaar lastig om te spinnen het is wel als beste geschikt voor baby’s en kleding die rechtstreeks op de huid kan worden gedragen.  


De wolmerino is een laatrijp ras. Het dier is pas op 3 jarige leeftijd volwassen. Ze geeft per dracht 1,2 lammeren. De dieren zijn aanhankelijk en braaf, zowel de ooien als de rammen. Het  is door de dichte wol wel gevoelig voor myasis, deze ziekte wordt veroorzaakt door de maden van de groene bromvlieg. Hier moet je vanaf maart tot laat in oktober op bedacht zijn.


In het voorjaar van 2011 hebben we besloten om onze koppel romney's geheel te verkopen. Dit omdat we ons willen concentreren op de fok van de merino's. Het is bijzonder moeilijk en erg bewerkelijk om 2 rassen goed te doen. Dat is de hoofdreden om 1 ras af te stoten. Gelukkig zijn deze dieren allen goed terecht gekomen. Er zijn een paar enthousiaste romneyfokkers bijgekomen. Indien u meer wilt weten over dit ras kunt u kijken op de speciale pagina hierover.