Ambachtelijke markt


Editie 2017  op 19 & 20 augustus
Exposanten op onze markt van 20 & 21 augustus 2016:

 • Rie Vermeren  - Schalen en accessoires met papier en vegetale resten
 • Anja Ferket  -  Keramiek
 • Glenn en Laura Wouters  -  Figuurzaagwerk / Intarsia / Pyrografie
 • Ivonne de Frel  -  Handgeblazen glazen kralen en sieraden
 • Sigrid Petit  -  Geschenken, gebreid, gehaakt, geschilderd en in vilt
 • Corry Broumels en Liesbeth van Deemter - Spinnen van Art yarns
 • Lilian van den Bosch - Kantklossen, (alleen op zondag)
 • Francky van Onacker  -  Stoelenvlechter
 • Marnic De Lange  -  Pottenbakker
 • Esther en Ria de Maat  -  Naaldwerk
 • Dorothee Sybenga  -  Vilten
 • Sonja Adriaens  - Quilten
 • Monique Haertjens  -  Weven op een schachtengetouw
 • Adrine Pool  -  Visleer looien
 • Piet en Ineke van de Wege  -  Hout draaien (alleen op zaterdag)
 • Bram en Eline  - handgesponnen en geverfde garens spinwol en wolligheden (alleen op zondag)
 • Anja Geldof en Stefanie Huibregtse - Stichting Zeeuwse Visserstruien
 • Fien Ongenae - Antroposofische poppen
 • Daka Henderiks - lederen tassen
 • Yolle en Johan - Meubelen maken en stofferen
 • Katy Lambrechts - workshop hamerverven
 • Carine Bacelle - Lederwerken

In de stal een expositie van de werken van Ilse Olieroock Tekenen, Schilderen en Aquarellen en Mien en Bernadette van Goei, Weefwerken.


Verder zijn er diverse workshops te volgen zo ook de workshop 'Hamer verven ' met Katy Lambrechts, op zaterdag en zondag op de vaste tijden: 11 uur 13 uur en 15 uur. Voor dit doel hebben we mooie katoenen tassen beschikbaar.
Naast alle exposanten is ook de spingroep uitgenodigt om met wiel en eventuele breiwerken weer plaats te nemen op het veld. Zij zorgen er mede voor dat de sfeer weer opperbest is!!

In de weide staan enkele wolmerino ooien met hun  lammeren, alles geboren in juni, dus nog pril!
Op het terras bent u weer van harte welkom voor een hapje en een drankje. Ook dit jaar hebben we een grill staan voor het bakken van saté, hamburgers en braadworst.
Zo zijn er diverse heerlijke lam en schapenvlees producten, om te proeven en te kopen!!

Het nieuwe gebouw zal er helemaal staan maar zal nog niet volledig in gebruik zijn. Daarvoor is de tijd tussen de oplevering en de Ambachtelijke markt te krap. Maar u kunt tijdens de markt wel al een goede indruk krijgen van hoe het er in de toekomst uit zal zien. Een behoorlijke metamorfose:)

Bezoek dit weekend eveneens Hobbyteam 'Made by Us' in Wachtebeke,  Hobbyclub Hoberlis in Moerbeke-Waas en Meetjeshoeve, Escargo en Saffraankwekerij in Moerbeke-Waas.Francky Van Onacker
Vlechten van rieten en biezen stoelen
Stoelen matten (bekleden met riet of biezen) is een van die oude vakken die tegenwoordig eerder zelden nog door professionele stoelenmatters beoefend wordt.

Riet en Biezen Van Onacker uit Brugge heeft reeds meer dan 30 jaar beroepservaring. Alle vlechtwerk gebeurt handmatig en is derhalve heel arbeidsintensief, wat de kwaliteit ten goede komt. Voor zowel reparatie als restauratie kan u een beroep doen op de stoelenvlechter.
Tijdens onze markt kunt u deze ambachtsman aan het werk zien!!

Marnic de Lange
keramiek atelier 'de Boelover'
Marnic De Lange  30-03-1966
2015 is het jaar dat hij 20 jaar keramist en pottenbakker is.
Van het jaar 2010 tot 2014 heeft hij een grote productie van urnen en serviesgoed gedraaid en daardoor een grote ervaring opgedaan aangaande glazuren en dit vnl met het gebruik van superpositieglazuren.

Deze ervaring heeft in 2014 geleid tot de creatie van traditioneel vormelijk eenvoudige schalen met uitzonderlijke superpositieglazuren en dit alleen met oosterse glazuren, tenmoku, oribe, ossebloed,    shino en nuka onderling over mekaar te leggen, gieten, dompelen, spuiten. Gestookt in zware reductie in de gasoven .  Ook stookt hij nog jaarlijks de anagama – noborigama hybride ( 7m³ inhoud) tijdens de paasvakantie

Corry Cools en Liesbeth van Deemter
Handspinnen
Wonen in Roosendaal (NL) en  is al zo’n 30 jaar actief met wol bezig. (spinnen, vilten en weven). Een manier van omgaan met wol, dat hen erg inspireert is het creëren van “bats”, of wel kleurrijke combinaties van wol met andere materialen. Deze mengingen maken ze op een  kaardmolen. De wol uit deze bats wordt daarna gesponnen. Deze bijzondere kleurrijke garens gebruiken ze vervolgens om “kunst’ in wol te creëren, waarbij ze wollen draden combineren met andere materialen waaronder: zijde, angelina, sarizijde, vilt, kralen en stofjes. Deze garens worden wel ‘art yarns’ genoemd.


Bij Corry en Liesbeth kunt u een korte workshop art yarn spinnen volgen. Deze duurt +/- een uur kosten zijn €10 ex de wol


Sigrid Petit
Un petit reve
Al vanaf haar kindertijd experimenteerd, combineerd, creëerd zij met allerhande stofjes, wol en draadjes. Vele jaren en knutsels later wil ik mijn passie met anderen delen.

Ben je op zoek naar een origineel zelfgemaakt cadeau dat je niet in de winkel vindt?
Hou je van een kinderlijke, kleurrijke tekenstijl en vind je een persoonlijke tekening op een kaartje supertof?
Wil je graag zelf tekenen, naaien, vilten, breien of haken in een gezellige ruimte?
Neem je de natuur ter harte en wil je net als ik grondstoffen hergebruiken?
Maak tijdens de markt kennis met de eerlijke stijl van Sigrid

“uit dromen kunnen dingen geboren worden”
Sigrid
Eline, Bram en Nienke  - Schaap & Draak
Wij zijn Eline Bram en Nienke van Schaap&Draak. Wij laten op de markt zien hoe je kunt toveren met het mengbord.
En een mooie sjaal kunt maken op een weefgetouw. Tussendoor gaan wij spelen of maken wij muziek op onze blokfluiten.
Mama staat naast ons en heeft een kraam met heel veel mooie wol. Tot zondag.


Sonja Adriaens

Sonja Adriaens heeft een winkel in cadeau - en hobby artikelen waar zij gespecialiseerd is in het patchwork/quilten. De winkel, Decado, is gevestigd  aan de Schoollaan 5 te Terneuzen (tel: 0115-612792). Openingstijden ma. 13.00-17.00uur di.t/m za. 10.00-17.00uur.

Quilten is leuk om te doen voor jong en oud. Het leent zich ook uitstekend om in groepsverband te doen en ook in de winkel bij Sonja worden regelmatig workshops gegeven.  

Bij Sonja kunt u tijdens de markt terecht voor een workshop. U kunt bij haar een 'mini quilt' maken zoals hiernaast op de foto afgebeeld.  


Monique Haertjens
Weven

Monique weeft inmiddels alweer enkele jaren op haar 8 schachten getouw. Nieuwsgierig geworden en om het ambacht goed onder de knie te krijgen is ze op weefles gegaan aan de opleiding in Gent. Inmiddels is het derde jaar aangebroken en is ze druk bezig met haar eindwerk, waarin het dubbelweven op de agenda staat!!
Monique sluit zich, met weefgetouw, knitters loom, spinnewiel en hond, aan bij de spingroep in de tent. Hier kunt u allerlei werken van haar bewonderen!!Lilian van den Bosch
Kantklossen

Lilian klost kant in verschillende technieken en met verschillende materialen zoals linnen, katoen, zijde en synthetische garens.
Wilt u kennismaken met het ambacht neem dan eens plaats achter het demonstratie kussen!!

www.kantklossen.com

(Alleen op zondag)
Yvonne de Frel
glaskralen
Met het maken van glaskralen(lampworking ) is Yvonne nu acht jaar bezig. Na een basiscursus te hebben gevolgd is ze met dit virus besmet.Het liet haar niet los en langzaam aan is ze gaan investeren.Een dure hobby waar veel voor nodig is. Een goede brander,zuurstofconcentrator,goede afzuiging etc,etc. Maar ze heeft doorgepakt en langzaam aan kwamen de eerste goed gelukte kralen van haar hand. De glasvoorraad breidde zich uit en er kwam vraag naar haar kralen.

Omdat ze niet zelf alles kan dragen ging ze langzamerhand ook verkopen.En zo kan ze haar hobby uitoefenen en van de verkoop nieuw glas aanschaffen maar ook steeds nieuwe en andere materialen.Glas is een fantastisch materiaal dat vele mogelijkheden kent. Ze gebruikt vele soorten, maar favoriet is Moretti al werkt ze ook met zilverglas en Reichenbach.

Dorothée Sybenga & Klaske Jasperse
vilten en weven

Dorothée is al ruim 30 jaar met textiel bezig.
Na haar opleiding tot botanisch analiste is ze gaan weven. Via verschillende cursussen om de techniek van het weven onder de knie te krijgen. Natuurlijk is het leuk om verschillende zaken te weven, indien je dan echter je eigen kleding wilt gaan maken dan blijkt dat je kennis te kort komt. Er volgde al snel een Modevakschool opleiding,  waarin zowel het kleermakersvak als alle Handwerktechnieken en hoedenmaken aan bod kwamen.


Een aantal jaren heeft ze les gegeven in modevakken. Ondertussen is ze altijd blijven weven. De laatste jaren is er het vilten erbij gekomen. Via allerlei masterclasses bijv. bij Anneke Copier en Marjolein Dalinga probeert ze haar kennis verder uit te bouwen. Vaak zoekt ze ook naar een combinatie van technieken, weven met vilten en tot slot soms een verfbad.Klaske maakt sieraden in vilt en dan vooral in combinatie met edelsmeden

Bij Dorothée en Klaske kunt u, tijdens de markt, in  een korte workshop een armband vilten of een bandje weven!!
Rie Vermeren
Schalen en accessoires met papier en vegetale resten
Van papier en plantenresten maakt Rie de meest bijzondere schalen. In de natuur komen vele kleuren voor en zo kleurrijk is het kraam van Rie.
Tijdens het weekend kunt u kennismaken met dit bijzondere ambacht!!

Gabi Tomas
keramiek

Zoals ze zelf schrijft:
Een eigenschap die mij typeert: ik kan niet stilzitten. Ik moet altijd iets met mijn handen doen, ook in ”ruststand”. Ik heb dan ook twee beroepen: Sociaal Pedagogisch Werker en Keramist. Twee dingen die ik wonderwel kan combineren in mijn werk op een pottenbakkerij in een antroposofische instelling.
Textiel is mijn uitlaatklep. Ik brei en haak al sinds ik me kan heugen, en spinnen is een grote passie. Art Yarn, wat een vondst!
20 jaar geleden ontdekte ik de klei. Een fascinerend materiaal met veel grillen en eigenaardigheden, nooit 100% voorspelbaar. Na een paar creatieve cursussen wilde ik meer: ik ging naar de SBB Gouda voor de Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken. Drie mooi jaren.


Op het moment zoek ik naar combinaties van keramiek en textiel. Dat kan heel praktisch zijn in de vorm van Yarn Bowls en Yarn Bugs, grappige garenvangers als spinhulp. Maar ook verder ben ik aan het zoeken; klei en spinsel, klei en vilt, twee materialen die erg verwant aan elkaar zijn. Een goede vriendien is verdienstelijk viltster en vindt vilten “kleien met wol”. Mooi.
Al jaren ben ik gegrepen door de raku-techniek. Buiten klei stoken met mooie effecten, craquelé, zwart-wit, turbo resultaat, wel allemaal van tevoren goed voorbereid, zorgvuldig gemaakt, liefdevol geglazuurd. Manlief is hierin met me meegegaan en zorgt met veel aandacht en vakkennis voor de stook in de door hem van een oliedrum zelf gebouwde oven en de reductie in zaagsel.  Dit is voor mij het oermoment van keramiek

Op Zaterdag 20 augustus zullen Gabi en Mart een stook demonstreren!!


Glenn en Laura Wouters

Glenn en Laura Wouters zijn beiden gepassioneerd door hout, en proberen daar creatief iets moois mee te maken. Glenn doet voornamelijk figuurzaagwerk, en daarin probeert hij alle facetten van het figuurzagen te beheersen en uit te voeren. Dit gaat van doosjes, lichtbogen, portretjes, speelgoed, en ook intarsia. Intarsia is met kleine stukjes hout een portretje maken door alle deeltjes zo te zagen en schuren dat je een diepte effect krijgt.

Laura doet dan weer pyrografie, dit is tekeningen in hout branden. Ze maakt zowel portretten van dieren landschappen enz. U kunt zich voorstellen dat deze technieken elkaar ook geweldig kunnen aanvullen, zo brandt Laura met regelmaat tekeningen in stukken die door Glenn gemaakt zijn
Anja Ferket
Keramiek

Kneden en draaien, centreren, openen en optrekken. Een bol klei, een draaischijf, twee handen, maar vooral oneindig veel geduld. Meer is er niet nodig om klei om te toveren tot iets unieks.
Eenmaal gebeten door de microbe is het oefenen en herbeginnen, en weer opnieuw. Maar de voldoening wanneer de klei zich in jouw handen vormt tot een schaal of vaas is onvoorstelbaar.


Daarna een laag glazuur opbrengen en een tweede maal stoken in de oven, zo spannend wanneer het bakproces is afgelopen en je het eindresultaat kan bewonderen! Fier op wat je hebt gemaakt, iets uniek en ambachtelijk.

Steengoed en aardewerk voor dagelijks gebruik en siervoorwerpen in raku, Anja maakt ze stuk voor  stuk met passie en liefde en heel veel plezier.


Ria de Maat
De uit Sint Jansteen (Zeeuws Vlaanderen) afkomstige Ria de Maat (1937)is een artistieke duizendpoot. Alles wat kunst betreft heeft haar belangstelling.

Ze beheerst vele verschillende disciplines en behoudt datgene wat haar belangstelling heeft.

Ria de Maat volgde 7 jaren een cursus in Hulst bij het ZIKV waar zij o.a. wandtapijten en experimentele batik maakt. Vervolgens haalde ze de hogere graad glazenier, monumentale opleiding en keramiek en het laureaat hogere graad grafie en 1 jaar specialisatie in de grafiek.

Vanaf 2001 bekwaamde Ria zich in potten en schalen draaien en boetseren in was voor brons sculpturen.
Daarnaast volgt Ria vaak workshops zoals papier scheppen, batik, glasfusen en vormen maken om glas te gieten.

Ria onderzoekt altijd nieuwe wegen om technieken te combineren. Mensen en gedachten zijn haar inspiratiebron, zowel in haarkeramiek, schilderen en grafische technieken.  Gedurende een aantal jaren speelt de natuur een belangrijke rol in haar werk, zoals de zee en land.  Dit drukt ze soms uit in ruige natuurlijke materialen

Bij Ria kunt u terecht voor een korte workshop BATIK!!

Adrine Pool
Visleer
Visleer maken is in snel tempo haar passie geworden. Van zalmhuiden, maar ook van vissen als snoek, kabeljauw, baars en zeewolf kun je het mooiste leer maken!
Zalmleer is het bekendste; het is sterk, soepel te verwerken en oogt chique.
Het looien doet zij met verschillende natuurlijke methoden, zoals dat te leren valt van de Inuit, de Saami (Lappen) en de noordelijke indianen. Ook kan het visleer, net als wol, plantaardig geverfd worden en dat geeft spannende resultaten!

Op de markt kunt u dit zeer milieuvriendelijke leer bekijken, het materiaal voelen, en misschien zelfs even meehelpen door een looibad om te roeren of een velletje te "versoepelen". Er zijn van verschillende vissoorten hele huiden verkrijgbaar, maar ook kleine stukjes om het materiaal eens zelf uit te proberen.Henderiks Lerentassen

Deze lederen handtassen, schoudertassen en andere lederen tassen worden met de hand gemaakt. Elke tas heeft zijn eigen unieke ontwerp. Naast tassen worden er o.a. armbanden, tapijten, kussens gemaakt.   Anja Geldof en Stefanie Huibregtse
Stichting Zeeuwse Visserstruien
Na het maken van het boek was het tijd voor een nieuwe uitdaging en hoewel deze 2 dames nog steeds op zoek zijn naar nieuwe verhalen en patronen voor een vervolgboek zijn ze met de opgedane kennis van het vorige boek aan de slag gegaan en in het mutsenontwerpen gedoken. Alles uiteraard met de motieven zoals deze in de truien gebruikt zijn.
Tijdens de markt kunnen er diverse mutsen worden gekocht, of besteld. Ze worden gebreid met de breiwol uit onze eigen kudde, daardoor zijn ze wel heeeeeeel erg zeeuws!!!
Uiteraard kan ook het boek ‘Truien bij de Vleet’ Zeeuwse visserstruien in verhalen en patronen worden gekocht en indien gewenst ook worden gesigneerd!!

Anja geeft aanstaand najaar ook de breicursus voor beginnende breiers!
Fien Ongenae
Antroposofische poppen, krijt- en potloodrollen

Ze maakt poppen op vraag of naar eigen inspiratie. Poppen in waldorfstijl die passen bij elke leeftijdsfase, van het kleine wiegepopje tot de levensgrote zandpop. Naast het poppenmaken, naait Fioen ook krijtjeszakken en potloodrollen. Rollen die de typische en prachtige  tekenmaterialen van de Vrije School opbergen. Handwerk loopt als een rode draad door haar leven: is ze geen les of cursus aan het geven , dan is ze thuis in de eetkamer aan de slag, die veel weg heeft van een waar atelier. Ze blijft zich vervolmaken en inspireren  door middel van cursussen en bijeenkomsten die ze volgt bij poppenmaaksters in binnen- en buitenland.Yolle en Johan
Meubelmakerij en stoffering
Meubelmaker en schrijnwerker en Yolle met de creatieve passie voor het stofferen van zit-meubelen. Samen creëerden zij het project 'Pièce Unique' voor het vervaardigen en stofferen; of herstofferen van bestaande zitmeubels.  
Dit zijn zowel eenvoudige stoeltjes, als fauteuils, volledige salons, stijlmeubelen zoals Louis XV, poefkes, beren-zeteltjes, takkenzitjes, keukenkruk, meditatie-bank, kinderzitjes, pianobanken, vintage-zetels... En dit ook met allerhande stoffen, oa bio-linnen, vilt, gobelins, vintage-stoffen, gerecycleerde stoffen..."Maak je eigen poefke, kruk, kinderzitje of meditatie-bankje"
 
Maak tijdens het weekend één van bovenstaande zitjes er zijn diverse keuzes in vorm, hoogte, pootjes, stoffen enz.  Yolle en Johan hebben enkele voorbeelden mee. Er wrdt gezorgd voor al het materiaal en werkgereedschap, voor de begeleiding tijdens het vervaardigen, en de garantie van een mooi afgewerkt degelijk zitje.  
Prijs voor deze workshop:
€ 40 voor zit-meubeltje met eigen meegebrachte stof
€ 50 als u geen eigen stof mee heeft maar kiest uit één van de beschikbare stoffen (bio-linnen, vilt, velours, etc)


Ambachtelijke markt editie 2015
Bekijk de foto's op onze facebookpagina

Ambachtelijk markt editie 2014


Bekijk de foto's op onze facebook pagina


Ambachtelijke markt editie 2013


Bekijk de foto's op onze facebook pagina.

Dag 1

Dag 2


Ambachtelijke markt editie 2012


Bekijk de foto's op onze facebookpaginaAmbachtelijk markt editie 2011


Bekijk de foto's op onze facebookpaginaAmbachtelijk weekend 2010
Editie 2010
 
   

               

Ambachtelijk weekend  2009


Het ambachtelijk weekend editie 2008